Onderzoeksteam

Cordula2012_edited.png

Prof. dr. Cordula Wagner

 

Cordula is fysiotherapeut en socioloog. Zij is gepromoveerd op een onderzoek naar de implementatie en effecten van kwaliteitssystemen in zorginstellingen. Zij is momenteel als directeur werkzaam bij het NIVEL.

 

Zij is als algehele projectleider eindverantwoordelijk voor het Onderzoeksprogramma Patiëntveiligheid in Nederland.

Contact: c.wagner@nivel.nl

Martine2012_edited.png

Prof. dr. Martine de Bruijne

 

Opleiding Sociaal Geneeskundige Maatschappij en Gezondheid (1998), medisch informatiekundige (1991), en klinisch epidemioloog B (promotie 1997). Sinds 2001 is zij werkzaam als onderzoeker binnen het EMGO Instituut aan het VU medisch centrum. Onderzoek: effecten van Crew Resource Management training, ontwikkeling patientveiligheidsuitkomsten tijdens het nationaal veiligheidsprogramma ziekenhuizen en de invloed van patiëntgerelateerde en andere factoren daarop.

Onderwijs: verantwoordelijk voor onderwijs over Organisatie en Functioneren van de Gezondheidszorg, in het bijzonder patiëntveiligheid aan verschillende faculteiten binnen de VU


Contact: mc.debruyne@amsterdamumc.nl

Hanneke2012_edited.png

Dr. Hanneke Merten

 

Hanneke is sinds 2006 verbonden aan Safety 4 Patients. Haar promotieonderzoek richt zich op de patiëntveiligheid in de zorgketen voor oudere patiënten met een heupfractuur. Naast het afronden van haar promotieonderzoek werkt Hanneke aan de evaluatie van Lang Leve Thuis van WonenPlus Noord-Holland. Ook begeleidt ze een onderzoek over effectief toezicht op zorgketens en zorgnetwerken voor thuiswonende kwetsbare ouderen binnen de Academische Werkplaats Toezicht. Tot slot geeft ze onderwijs op het gebied van patiëntveiligheid en regulatie en organisatie van de zorg. 

Contact: h.merten@amsterdamumc.nl

Irene 2016_edited.png

Dr. Irene Jongerden

 

Irene Jongerden is verpleegkundige en Gezondheidswetenschapper (Universiteit Maastricht). In 2011 is zij gepromoveerd op een multicenter studie naar het voorkomen van kruisbesmetting bij beademde patiënten op de intensive care. Aansluitend heeft zij als onderzoeker gewerkt (o.a. invloed van omgeving op tevredenheid bij patiënten en naasten) en als master- en hogeschooldocent (onderzoeksmethoden, curriculumontwikkeling). De uitvoering van onderzoek in samenwerking met de praktijk loopt als een rode draad door haar werk. Vanaf september 2016 is Irene gestart als senior onderzoeker aan VUMC en zal zij de verbinding van onderzoek en praktijk binnen het thema zelfmanagement versterken.

Contact: i.jongerden@amsterdamumc.nl

Bernadette Schutijser 2017_edited_edited

Dr. Steffie van Schoten

Steffie van Schoten is socioloog en sociaal psycholoog en werkzaam als senior onderzoeker bij de onderzoeksgroep patiëntveiligheid bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. In 2015 promoveerde zij aan de VU op een onderzoek naar de werking van kwaliteitssystemen in ziekenhuizen. Aansluitend heeft zij drie jaar als beleidsmedewerker gewerkt met een focus op kwaliteit van zorg. Vanaf 2019 is zij als onderzoeker betrokken bij de vijfde meting van de Monitor Zorggerelateerde Schade. Daarnaast begeleidt ze een onderzoek naar de rol van medische technologie bij zorggerelateerde schade en een onderzoek naar de implementatie van landelijke kwaliteitsadviezen.


Contact: s.vanschoten@amsterdamumc.nl

Mireille Dekker, MSc

 

Mireille startte haar carrière in 1994 als HBO verpleegkundige. Inmiddels heeft zij haar Master in de klinische epidemiologie afgerond en werkt zij als deskundige infectiepreventie voor de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Sinds september 2017 is zij verbonden aan de onderzoeksgroep Safety 4 patients en werkt zij aan haar promotieonderzoek. Dit onderzoek richt zich op de implementatie en effecten van verpleegkundige contactpersonen voor infectiepreventie binnen de Nederlandse ziekenhuizen.
 

Contact: m.vanoijen@amsterdamumc.nl

Maureen Thodé, MSc

Maureen Thodé is verpleegkundige, maatschappelijk werker en sociaal wetenschapper (Universiteit Utrecht). Sinds 1 juni 2018 werkt zij als verpleegkundig onderzoeker bij de onderzoeksgroepen Kwaliteit en patiëntveiligheid en Public health rond het levenseinde. Zij werkt aan het driejarige ZonMw project ‘Passende zorg in de laatste levensfase door betrokkenheid van verpleegkundigen’, waarbij in de ziekenhuissetting passende zorg gerealiseerd wordt die aansluit bij de wensen en zorgbehoeften van patiënten in de laatste levensfase. Daarnaast geeft Maureen onderwijs aan geneeskunde studenten op het gebied van patiëntveiligheid.

m.thode@amsterdamumc.nl

Rune Poortvliet, MSc

Rune Poortvliet is junior onderzoeker en PhD student bij het Nivel. Ze heeft Liberal Arts and Sciences gestudeerd in Maastricht, en voltooide vervolgens de research masters Methodology and Statistics en Social and Health Psychology aan de Universiteit Utrecht. Sinds eind 2018 werkt ze mee aan het COMPAR-EU project, een EU-breed project waarin wordt onderzocht welke zelfmanagement interventies het beste werken voor mensen met verschillende chronische ziekten. Hierbij focust zij zich vooral op relevante context factoren die de effectiviteit beïnvloeden van zelfmanagement interventies voor hartfalen patiënten.

r.poortvliet@nivel.nl

Meggie Meulman, MSc

Meggie Meulman is verpleegkundige en momenteel werkzaam als junior onderzoeker / promovendus binnen het themagebied Kwaliteit & Organisatie van zorg aan het Nivel. Binnen dit themagebied richt haar onderzoek zich op de patiëntveiligheid van Kwetsbare ouderen.

m.meulman@nivel.nl

Mees Baartmans, MSc

Mees Baartmans is werkzaam als junior onderzoeker/promovendus bij het Nivel. Hij heeft een bachelor Gezondheidszorg Technologie, waarna hij een premaster Gezondheidswetenschappen en een master in Health Economics, Policy and Law heeft afgerond. Zijn onderzoek richt zich hoofdzakelijk op patiëntveiligheid gerelateerd aan Medische Technologie. Daarnaast doet hij onderzoek naar methoden voor de analyse van calamiteiten in de ziekenhuiszorg.

m.baartmans@nivel.nl

Liselotte van Dijk, MSc

Liselotte van Dijk is communicatiewetenschapper en werkt als junior onderzoeker/promovendus bij het Nivel. Hier doet zij onderzoek naar patiëntveiligheid in Nederlandse ziekenhuizen, waarbij ze zich richt op de antistollingszorg. In haar onderzoek is er extra aandacht voor de rol van communicatie, zowel wat betreft het voorlichten van patiënten als tussen de verschillende schakels in de zorgketen. 

l.m.van.dijk@nivel.nl