top of page

Onderzoeksteam

Cordula2012.JPG

Prof. dr. Cordula Wagner

 

Cordula is fysiotherapeut en socioloog. Zij is gepromoveerd op een onderzoek naar de implementatie en effecten van kwaliteitssystemen in zorginstellingen. Zij is momenteel als directeur werkzaam bij het NIVEL.

 

Zij is als algehele projectleider eindverantwoordelijk voor het Onderzoeksprogramma Patiëntveiligheid in Nederland.

Contact: c.wagner@nivel.nl

Martine2012.JPG

Prof. dr. Martine de Bruijne

 

Opleiding Sociaal Geneeskundige Maatschappij en Gezondheid (1998), medisch informatiekundige (1991), en klinisch epidemioloog B (promotie 1997). Sinds 2001 is zij werkzaam als onderzoeker binnen het EMGO Instituut aan het VU medisch centrum. Onderzoek: effecten van Crew Resource Management training, ontwikkeling patientveiligheidsuitkomsten tijdens het nationaal veiligheidsprogramma ziekenhuizen en de invloed van patiëntgerelateerde en andere factoren daarop.

Onderwijs: verantwoordelijk voor onderwijs over Organisatie en Functioneren van de Gezondheidszorg, in het bijzonder patiëntveiligheid aan verschillende faculteiten binnen de VU


Contact: mc.debruyne@amsterdamumc.nl

Hanneke2012.JPG

Dr. Hanneke Merten

 

Hanneke is sinds 2006 verbonden aan Safety 4 Patients. Haar promotieonderzoek richt zich op de patiëntveiligheid in de zorgketen voor oudere patiënten met een heupfractuur. Naast het afronden van haar promotieonderzoek werkt Hanneke aan de evaluatie van Lang Leve Thuis van WonenPlus Noord-Holland. Ook begeleidt ze een onderzoek over effectief toezicht op zorgketens en zorgnetwerken voor thuiswonende kwetsbare ouderen binnen de Academische Werkplaats Toezicht. Tot slot geeft ze onderwijs op het gebied van patiëntveiligheid en regulatie en organisatie van de zorg. 

Contact: h.merten@amsterdamumc.nl

Irene 2016_edited.jpg

Dr. Irene Jongerden

 

Irene Jongerden is verpleegkundige en Gezondheidswetenschapper (Universiteit Maastricht). In 2011 is zij gepromoveerd op een multicenter studie naar het voorkomen van kruisbesmetting bij beademde patiënten op de intensive care. Aansluitend heeft zij als onderzoeker gewerkt (o.a. invloed van omgeving op tevredenheid bij patiënten en naasten) en als master- en hogeschooldocent (onderzoeksmethoden, curriculumontwikkeling). De uitvoering van onderzoek in samenwerking met de praktijk loopt als een rode draad door haar werk. Vanaf september 2016 is Irene gestart als senior onderzoeker aan VUMC en zal zij de verbinding van onderzoek en praktijk binnen het thema zelfmanagement versterken.

Contact: i.jongerden@amsterdamumc.nl

IMG_0424_edited.jpg

Dr. Mireille Dekker

 

Mireille startte haar carrière in 1994 als HBO verpleegkundige. Inmiddels heeft zij haar Master in de klinische epidemiologie afgerond en werkt zij als deskundige infectiepreventie voor de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Sinds september 2017 is zij verbonden aan de onderzoeksgroep Safety 4 patients en werkt zij aan haar promotieonderzoek. Dit onderzoek richt zich op de implementatie en effecten van verpleegkundige contactpersonen voor infectiepreventie binnen de Nederlandse ziekenhuizen.
 

Contact: m.vanoijen@amsterdamumc.nl

pasfoto zwart wit.jpg

Bo Schouten, MSc

Bo Schouten is postdoc onderzoeker in de onderzoeksgroep patiëntveiligheid, werkzaam aan het Amsterdam UMC locatie VUmc. Haar onderzoek maakt deel uit van overkoepelend project monitor patiëntveiligheid 2023-2027, waarbij zij zich specifiek focust op de patiëntveiligheid in de zorg voor kwetsbare ouderen. Haar promotie onderzoek, tevens uitgevoerd in de onderzoeksgroep patiëntveiligheid, was gericht op kwaliteit en veiligheid van acute ziekenhuiszorg voor ouderen. Bo heeft daarnaast een rol als expert kwetsbare ouderen in het nationale patiëntveiligheid initiatief ‘Tijd voor Verbinding’. Naast haar werk als wetenschappelijk onderzoeker, werkt Bo als psycholoog in de ouderenzorg.

 

Linkedin: Bo Schouten

ResearchGate: Bo Schouten (researchgate.net)

PURE: Bo Schouten — Amsterdam UMC - Vrije Universiteit Amsterdam (vumc.nl)


Contact: b.schouten1@amsterdamumc.nl

meggie_meulman.jpg

Meggie Meulman, MSc

Meggie Meulman is verpleegkundige en momenteel werkzaam als junior onderzoeker / promovendus binnen het themagebied Kwaliteit & Organisatie van zorg aan het Nivel. Binnen dit themagebied richt haar onderzoek zich op de patiëntveiligheid van Kwetsbare ouderen.

Contact: m.meulman@nivel.nl

Foto Caroline.jpg

Dr. Caroline Schlinkert

Caroline Schlinkert is werkzaam als gedragsonderzoeker bij het Nivel. Haar onderzoek richt zich hoofdzakelijk op patiëntveiligheid gerelateerd aan veiligheidscultuur en veerkracht. Caroline heeft zowel een bachelor (Universiteit van Amsterdam, 2010) als een research master (Universiteit van Amsterdam, 2012) in psychologische methodenleer en ontwikkelingspsychologie behaald. In 2018 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Trier (Duitsland) op haar proefschrift getiteld “Minding the body: The role of rumination and stress in embodied information processing”. Dit proefschrift heeft gekeken naar hoe de combinatie van piekeren en stress de lichaamswaarneming van mensen kan beïnvloeden. Van 2017 tot 2020 werkte Caroline als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzocht hier de ideale omgevingsomstandigheden om mensen te motiveren gezonder te snacken.

 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/carolineschlinkert/

Google scholar: https://scholar.google.com/citations?hl=en&user=7LxYj_0AAAAJ&view_op=list_works&sortby=pubdate

Nivel: https://www.nivel.nl/nl/medewerker/c-caroline-schlinkert

Contact: c.schlinkert@nivel.nl

foto2022.jpg

Jacky Hooftman, MSc

Jacky Hooftman is promovenda bij onderzoeksgroep kwaliteit en patiëntveiligheid bij het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Zij heeft een bachelor en master ‘brein en cognitie’ psychologie afgerond aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Door 3 jaar werk als onderzoeksassistent bij het Erasmus MC is zij geïnteresseerd geraakt in klinisch redeneren, diagnosefouten, en patiëntveiligheid. Haar onderzoek bij AUMC richt zich vooral op beslissingen in het diagnostische proces van artsen in het ziekenhuis.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/jackyhooftman/

ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Jacky-Hooftman

PURE: https://research.vumc.nl/en/persons/jacky-hooftman

OrciD: https://orcid.org/0000-0002-8375-660

Contact: j.hooftman@amsterdamumc.nl

Andrea Thoonsen 3.png

Andrea Thoonsen, MSc

Andrea Thoonsen werkt sinds 2020 als PhD onderzoeker bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. Vanuit de Academische Werkplaats Zorgpraktijk en Beleid van het Zorginstituut en de Nederlandse Federatie van Universitair Medisch Centra (NFU) doet zij onderzoek naar de implementatie en impact van kwaliteitsadviezen (zoals richtlijnen, kwaliteitsstandaarden en signalementen) in de zorg. Zij richt zich daarbij op het perspectief en de rol van afzenders van kwaliteitsadviezen bij implementatie, zoals wetenschappelijke verenigingen, beroepsverenigingen en overheidsinstanties. Daarnaast is zij lid van de executive board van het Amsterdam Center for Implementation Science (AmsCIS).

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/andrea-thoonsen

ResearchGate: Andrea THOONSEN | PhD candidate | Amsterdam University Medical Center, Amsterdam | VUmc | Department of Public and Occupational Health | Research profile (researchgate.net)

PURE: Andrea Thoonsen — Amsterdam UMC research portal

 

Contact: a.thoonsen@amsterdamumc.nl

Dr. Linda van EikenhorstContact: l.vaneikenhorst@nivel.nl

Marlinde van Dijk, MSc.


Contact: m.l.vandijk@amsterdamumc.nl

sharon_van_stralen_intranet.jpg

Sharon van Stralen, MSc
 

Sharon van Stralen is werkzaam als onderzoeker/promovendus bij het Nivel. Zij heeft een bachelor Voeding en Gezondheid, waarna zij de master in Nutrition & Health heeft afgerond. Haar onderzoek richt zich hoofdzakelijk op patiëntveiligheid gerelateerd aan hoog-risico medicatie. Daarnaast doet hij onderzoek naar het verhogen van de veerkracht in de Nederlandse ziekenhuizen.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/sharonvanstralen/

Nivel: https://www.nivel.nl/nl/medewerker/sa-sharon-van-stralen


Contact: s.vanstralen@nivel.nl

Susanne Arends, MSc.

Contact: s.a.arends@amsterdamumc.nl

mees-baartmans-internet.jpg

Mees Baartmans, MSc

Mees Baartmans is werkzaam als onderzoeker bij het Nivel bij de afdeling Organisatie en Kwaliteit van Zorg. Zijn onderzoek  richt zich met name op patiëntveiligheid, met als aandachtsgebied medische technologie.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mees-baartmans

ResearchGate: Mees Baartmans | Nivel – Research for better care, Utrecht | NIVEL | Organisation and Quality of Care | Research profile (researchgate.net)

Nivel: M.Baartmans@nivel.nl | Nivel

PURE: Mees Baartmans — Amsterdam UMC research portal

Contact: m.baartmans@nivel.nl

Judith Foto.jpg

Dr. Judith Jelsma

Dr. Judith Jelsma is werkzaam als senior onderzoeker in het Amsterdam UMC bij de afdeling Public and Occupational Health. Zij heeft een achtergrond in Bewegingswetenschappen en Epidemiologie. Haar expertise is op het gebied van leefstijl en gedragsverandering. Haar onderzoek richt zich met name op de implementatie en evaluatie van een leefstijlloket in het ziekenhuis om leefstijl meer onderdeel te maken van de medische behandeling in het ziekenhuis en daarbij samen te werken met aanbieders en initiatieven in de eerste en nuldelijn.

 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/judith-jelsma-65558220/

PURE: https://research.vumc.nl/en/persons/judith-jelsma

ResearchGate: https://www.researchgate.net/profile/Judith-Jelsma


Contact: j.jelsma@amsterdamumc.nl

bottom of page